streda 24. októbra 2012

Etymológia názvu orech (Juglans)

Orech je názov stromu i jeho plodov – orechov. Orech (Juglans) sa povie česky ořech, poľsky orzech, rusky oréch, ukrajinsky horích, bielorusky aréch, dial. haréch, horéch, srbochorvátsky orah, slovinsky óreh, psl. orěchъ, litovsky riéšutas a lotyšsky rieksts. V albánčine arrë znamená orech i krčné mandle (tonsillae). Pod orechmi sa obyčajne rozumejú semená rastlín obalené tvrdou škrupinou i bez škrupiny. Okrem toto poznáme i tzv. zemné orechy, čo sú koreňové hľúzky rozličných rastlín, napr. Cyclamen sp., Filipendula vulgaris, Corydalis solida, Equisetum pratense a iné. Zvlášť veľké a jedlé koreňové hľúzky má hrachor hľuznatý (Lathyrus tuberosus), ľudovo nazývaný orešie i orešina, čes. ořeší, ořeška, zemský oříšek, poľ. ziemny orzech, sch. oraškovica. Od Slovanov je rum. oréşniţă (Lathyrus tuberosus). V albánčine sa koreňové hľúzky volajú arrë dheu (arrë = orech, dhe = zem). Topinambur (Helianthus tuberosus) s jedlými koreňovými hľuzami sa po albánsky povie oreshkë. Hrachor hľuznatý je po francúzsky gland de terre, pričom gland je žaluď a glande je žľaza.  Etymologický slovník jazyka staroslověnského pri hesle orěchovъ uvádza, že orech má nejasnú etymológiu a žiadny z existujúcich výkladov nie je úplne presvedčivý. Nevylučuje sa ani praeurópsky pôvod. Podobný názor má aj Machek (1971).

Motiváciou pre pomenovanie orecha môže byť vajcovitý tvar jeho plodov (ešte obalených zelenou šupou). Pomenovanie by malo vychádzať z gréckeho ὄρχις s významom 1. semenník samcov (testis) 2. vaječník samíc (ovarium) 3. bot. vstavač (Orchis). Ὀρχάς i ὄρχις je aj druh olív, po latinsky orchas je plod olivy. Slovu ὄρχις  je príbuzné chetitské arki-, staroiránske ǝrǝzí-, protokeltské *orgyā, strednoírske uirge, albánske herdhe a arménske orjikc. Semenníky samcov sa ľudovo nazývajú vajcia a vajcovité sú aj plody olív. Po albánsky herdhagjel je oliva alebo hrozno s veľkými plodmi. Vstavač (Orchis) má meno podľa dvoch vajcovitých hľúzok pri koreni. Pomenovanie tzv. zemných orieškov má pôvod v gréckom ἄρακοϛ (Lathyrus annuus), ἀρᾰκώδης (L. tuberosus), ἀραχιδνα (L. amphicarpos) a ἄραχος (Vicia sibthorpii). Z týchto gréckych slov vychádza aj vedecký názov podzemnice olejnej (Arachis hypogaea), ktorej plody - arašidy dozrievajú pod zemou. Orech sa nazýva vedecky Juglans, kde glans je žaluď (vajcovitý plod dubov). Glandium je aj druh kvalitného mäsa nazývaného po slovensky orech.

Samčími pohlavnými žľazami je motivované pomenovanie viacerých rastlín s vajcovitými plodmi resp. semenami. Slová múď, múdie, stč. múd, čes. moud, poľ. mąda, rus. mudó, sln. módo, psl. mǫdo sú samčie pohlavné žľazy, semenníky, lat. testes, ľudovo vajcia, čes. varlata. Slovník slovenských nárečí uvádza slová múd, múď, muďa, mut, mút a múť (obyčajne v dvojdielnom názve kňazov múď) ako ľudové pomenovanie bršlena (Euonymus), ktorý má oranžové vajcovité semená.

Táto motivácia je známa aj z iných jazykov: ukr. kotovy jajca, sch. popova muda, poľ. kocie jajka, nem. Pfaffenhoden, Papenkullen, fr. couillon de prestre, rum. coaiele-popii. Po albánsky sa bršlen povie herdhaqen, pričom herde sú semenníky (testes). Anglické slovo bullace je druh slivky nazývanej aj pápežské vajce. Aj srbochorvátska jajara je druh slivky. Podľa Slovníka slovenských nárečí bujan je odroda veľkých orechov a bujnica je odroda veľkej jahody. Jesienka (Colchicum) kvitne na jeseň a na jar má v nadzemnej ružici medzi listami  vajcovitý útvar, preto ju volajú v Čechách popovo moudí, na Slovensku bujačina i bujakovo vajce. Na Slovensku volajú aj prášnicu (Lycoperdon) bujačie vajcia.

Vstavač (Orchis) sa povie po česky muďátka, rusky jaíčky. Vstavač (Orchis) má v keltských jazykoch rôzne mená. V kymerčine je to tegeirian, pričom teg je pekný a eirin sú testes „vajcia“. Gael. airne je trnka i oblička, kymr. eirin je 1. slivka, 2. testes, samčie pohlavné žľazy „vajcia“, nem. Hode. Po kymersky eirin bwlas je odroda sliviek „pápežské vajce“, eirin duon bach je trnka, eirin Mair je egreš ap. Je tu teda spojitosť medzi vajcovitým tvarom sliviek, trniek a samčích pohlavných žliaz. Aj v írskom magairlin meirach sú magairle testes. Iné meno vstavača v írčine je clachan gadhair, čo Cameron (1883) interpretuje ako gadhar - pes a clach - kameň. Slovo clach má aj význam testes, meno rastliny môžeme preto interpretovať aj ako psie „vajcia“.  Po gaelsky vstavač škvrnitý (Orchis maculata) sa povie urach bhallach, kde bhallach je škvrnitý. Vstavač mužský (Orchis mascula) sa nazýva moth-urach, kde moth je samec, muž alebo samčí, mužský. Slovo urach má v gaelčine dva významy: 1. fľaša, 2. uir (oor), gen. urach je angl. earth „zem“, adj. urach je earthy „zemný“. Podobne ako v iných keltských jazykoch aj v gaelčine meno vstavača - urach (raichean) zrejme  motivované vajcovitým tvarom koreňov a súvisí so slovom uirge < *orgya, čo sú v strednej írčine testes. Slovo urach (ooruch) by bolo príbuzné nášmu orech, gr. ὄρχις.

Cameron J.: Gaelic names of plants. Edinburgh and London, 1883.
Machek V.: Etymologický slovník jazyka českého. Praha, 1971.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára